vrijdag 5 februari 2016

Verhalen voor gevoelige oortjes

Nadat deze blogpost verscheen, kreeg ik van Wendy (mijn vroegere buurvrouw) de vraag of ik voor haar twee van die kabouterkussens kon maken, want die pasten perfect in het thema van haar nieuwe boek.  Getalenteerde madammen in Aarschot, dat is duidelijk!

Wendy heeft geen naaiboek geschreven, maar een boek dat kadert in haar ervaringen rond 'hoogsensitiviteit', maar ook thema's als faalangst en zelfvertrouwen komen aan bod.  Meer daarover wat verder in de tekst.


foto getrokken door Joeri Peeters


Wendy schetst even haar eigen ervaringen:

”Hoogsensi-watte?   Rond mijn dertigste begon ik mezelf vragen te stellen over mijn levenspad. Ik voelde me “anders”, maar kon dit gevoel niet plaatsen.

Door een ontmoeting leerde ik de term hoogsensitiviteit kennen: gevoelig zijn voor licht/geluid/stemmingen, moeite hebben met verandering, details opmerken, meer tijd nodig hebben om te verwerken, … zo herkenbaar. Van daaruit begon mijn zoektocht naar manieren om ermee om te gaan.

In mijn omgeving zie ik meer en meer hooggevoelige mensen en vooral kinderen die zich niet begrepen, erkend of gehoord voelen. En net dat is ZO belangrijk om krachtig in de wereld te kunnen staan.

Aan de hand van mijn ervaringen wil ik je hoogsensitiviteit laten (h)erkennen en je handvaten aanreiken.”

Vanuit deze ervaringen is bij Wendy het idee voor een boek ontstaan.  Ze legt hieronder uit wat je moeten weten over haar boek:

"Het boek ('Verhalen voor gevoelige oortjes') is bedoeld voor kinderen van 6 tot 11 jaar. Er staan tien verhalen in rond verschillende thema’s als hooggevoeligheid, faalangst, omgaan met nieuwe situaties, pesten, rouw, perfectionisme enz. Maar ook verhalen die helpen bij het opbouwen van zelfvertrouwen en het tonen van jezelf. Er zit voor elk kind wel een herkenbaar verhaal in. De verhalen zijn luchtig met een vleugje humor. Het doel is dat het kind weer bij zijn eigen kracht komt.

Wat het boek uniek maakt, is dat er na elk verhaal leuke verwerkingsopdrachten zijn in de vorm van vraagjes, het maken van tekeningen en knutselwerkjes enz. Je komt als ouder of leerkracht heel wat te weten over de belevingswereld van het kind.  Het biedt je de mogelijkheid om op een veilige manier te praten over dingen die misschien anders moeilijk liggen.

Bij het boek horen krachtkaartjes die apart verkocht worden. Ze kunnen op verschillende manieren gebruikt worden en zijn bedoeld om de inzichten van het boek verder te laten groeien in het gedachtepatroon van het kind.

Om het pakket compleet te maken, vind je heel wat gratis extra’s bij Downloads.  Kijk bij Inhoud en Feedback voor de korte inhoud van elk verhaal en de feedback van testlezertjes.

Mijn missie? Het boek in zoveel mogelijk slaapkamers en schoolbibliotheken krijgen. Herkenning van situaties, ontwarring van gevoelens, weten dat je niet alleen bent met die gevoelens, een steuntje om eigen oplossingen te bedenken, … ik was er als kind zeer blij mee geweest."


Klinkt het voor jou herkenbaar in de oren?  Wil je er mee starten als juf in je klas?  Je kan het boek aankopen via deze link.

En de kussens?Die hebben een mooie plaatsje gevonden tussen de diertjes uit het boek!

Proficiat met je boek, Wendy!

11 opmerkingen:

 1. Dat klinkt als een prachtig boek! Leuke kussens heb je erbij gemaakt. Toevallig deze week hetzelfde stofje gebruikt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat boek klinkt heel interessant en die kussens zijn geweldig!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. talent vindt talent!!!
  prachtig hoe jullie 'samenwerken'. Het lijkt inderdaad erg interessant die boeken.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vroeg me al af wie die kussens gemaakt had. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Toffe samenwerking hebben jullie gedaan!Lijkt me inderdaad de moeite om in de klassen te krijgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heel leuk geworden de kussens met mooi uitgewerkte details. Ik ga jouw blogpost delen op mijn persoonlijke FB-pagina want ik ken een aantal mensen met hoogsensitieve kinderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Klinkt interessant, dat boek! Ga 't onthouden en eens opzoeken!
  Super mooie kussens ook!

  Liefs!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dat boek ga ik pinnen, heel leuk en heel actueel ook... Prachtige kussens maakte je, die details zijn echt super!!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Dat boek klinkt geweldig!
  Had ik als kind waarschijnlijk wel wat aan gehad (en nu misschien als volwassene wel ook nog..)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ziet er een geweldig boek uit! En de kussens natuurlijk ook!

  BeantwoordenVerwijderen

Ik lees graag jouw reactie!