zondag 8 december 2013

De TUTorial van het speenkoordje

Heel handig vind ik dat, zo'n tutkoordjes.  En ze zijn makkelijk te maken.  

Je kan bijvoorbeeld werken met een restje stof zoals hier of hier of hier, maar voor deze tutorial werk ik met keperband en sierlint.Benodigdheden voor 1 tutkoordje:

1.  Een speenclip met een opening van 2 cm
2.  Sierlint: 1.4 cm breed en 42 cm lang
3.  Keperband: 2cm breed en 42 cm lang
4.  Lint: 14 cm lang (en hier 6 mm breed)
Werkwijze:

1.  Je naait het sierlint op de keperband vast aan beide zijden. Je naait 1-2 mm van de rand. Positioneer het sierlint in het midden met de hand. Ik gebruikte aan de ene kant blauw en de andere kant een groene kleur bijpassend bij het sierlint.
2.  Plooi het  14 cm lange smalle lint in twee en speld het in het midden vast aan het einde van keperband/sierlint.  Je zou het ook kunnen vaststikken op 5 mm met een hulpstiksel.3.Steek de keperband/sierlint door de opening van de speenclip tot het midden.  Zorg ervoor dat de clip zich aan de goede zijde van het lint bevindt.


4.  Leg de uiteinden van de goede zijden op elkaar en stik vast op persvoetbreedte (foto 5)


6.  Knip kort achter het stiksel de hoekjes af.


7.  Draai het koordje nu met de goede kanten naar buiten en trek lichtjes aan het smalle lintje om het  goed naar buiten te keren.  Nu moeten we enkel nog de keperbanden samen doorstikken.  Neem bijpassend garen.  Ik nam rood.


8. Begin NIET te kort in de buurt van het dunne lintje of aan de clip om rondom te stikken maar start een paar cm er vandaan. Dit is makkelijker en geeft een mooie afwerking. Stik rondom op 1 - 2 mm van de rand van de keperband.


9.  Stop eventueel een labeltje tussen de twee keperbanden en stik verder.  Een optie is ook om een labeltje tussen het sierlint en de keperband te stikken bij stap 1.


10.  Wanneer je bij de speenclip aangekomen bent, stik je door tot het voetje bij een kwartdraai net naast de clip blijft.  Dat test je door de naald van je naaimachine in het lint te laten en een kwartdraai te nemen.  Zit je voetje net naast de clip, dan kan je een hoek van 90 graden nemen.


11. Ook de tweede hoek is wat tricky omdat je voetje op de speenclip rust na de kwartdraai.  Hou de speenclip achteraan vast en trek lichtjes mee zodat je machine niet blijft haperen.


12. Het overstikken van het deel met ingewerkt lint is het moeilijkste.  De naald van je machine moet door meerdere lagen heen stikken.  Blijf een 5 mm van de rand af. Neem hiervoor je tijd.


13.  Hecht je stiksel op de plaats waar je vertrokken bent en het tutkoordje/speenkoordje is klaar!
Sierlint en keperband: Stoffenspektakel
Speenclips: Koekepeertje

5 opmerkingen:

Ik lees graag jouw reactie!