vrijdag 3 augustus 2018

Tutorial: Hoe maak je een geschulpte zoom in een rimpelrokje met elastiek?

Ik ben het moeten gaan opzoeken.  Het valt niet vaak voor dat je de juiste benaming in het Engels kent maar niet in het Nederlands.  Scalloped hem = geschulpte zoom.  Ik spreek hieronder dikwijls over de scallops.

Hoe ga je te werk?

In deze handleiding laat ik enkel zien hoe je een geschulpte zoom maakt in een rimpelrokje met elastiek.  Ik dubbelde de stof zodat de buitenstof (zijdestof van Lotte Martens) ook een voeringsstof werd.  Wil je niet volledig dubbelen omdat je stof te dik is?  Dat kan ook maar dan zal je het voeringsdeel moeten vastnaaien met een blinde steek of vastkleven.

BENODIGDHEDEN

-stof (2 maal de hoogte van het rokje of 4 maal de hoogte van het rokje)
-elastiek
-vlieseline (H180 of G785 bij stretchstoffen)


VOORBEREIDINGEN

-Meet de lengte van het rokje (bvb 35 cm). Doe dit maal 2 (gedubbelde deel) = 70 cm.  Voeg hierbij nog 2 cm naadwaarde toe.  In dit voorbeeld is je lap stof dus 72 cm lang en afhankelijk van de grootte van je kind in 1 keer de stofbreedte (72 cm x 135 cm bvb) of twee keer de stofbreedte (2 lappen van 72 cm x 135 cm).  Voor mijn dochter was één lap voldoende.  Ik combineerde de zijde tevens met een zachte tule.

-Bepaal nu hoe hoog en breed je de scallops wil.  Vermenigvuldig dat tot je in de buurt van de breedte van je stof komt. Bij deze rok zijn de scallops 7 cm breed en 1.7 cm hoog.  19 scallops van 7 cm maakt een breedte van 133 cm.  Tel daar nog 2 x 1 cm naadwaarde bij en zo kwam ik aan 135 cm.  Ik knipte de stof  op 135 cm breedte.  Heb je twee stofdelen, dan reken je voor beide delen samen.  Hou rekening met extra naadwaardes.
WERWIJZE

-Plooi de stof in twee zodat de lengte van je stof in twee wordt verdeeld (lange kanten op elkaar), goede kanten op elkaar en strijk.
-Knip een strook vlieseline  ( 4 cm  x breedte van je stof).  Strijk deze juist boven de vouw op de verkeerde kant van de stof.In mijn fotovoorbeeld deed ik deze stap na het sluiten van de zijnaad/achternaad, maar het is makkelijker nu al.


-Plooi je stof terug open en leg de korte, goede kanten op elkaar.  Zorg dat de gestreken plooitjes in het midden mooi op elkaar liggen.
-Speld,  naai en overlock-Plooi de stof opnieuw langs je gestreken vouw (goede kanten op elkaar), plooi de overlockte naad naar één zijde.
-Teken op een dun karton of dik papier een vijftal vertikale lijnen op een afstand van elkaar die hetzelfde is als de breedte van je scallops (in dit voorbeeld 7 cm).  Teken een horizontale lijn om het overtekenen te vergemakkelijken.  Duid de hoogte van je scallops aan.  Hier 1.7 cm.
-Neem een rond voorwerp dat breder is dan de breedte van de scallops.  Leg het op de horizontale lijn.
-Laat het glas samenkomen met de markering van de hoogte (hier 1.7 cm)
 -Teken de ronding van het ene punt naar het andere en herhaal dit een vijftal keer.
-Knip de scallops uit.


-Leg je sjabloon op de stof op de kant waar je vlieseline gestreken hebt.  Dit wordt de voeringkant.  Zorg dat de gestikte naad in het midden van een scallop ligt.  Leg je slabloon niet tot op de vouw maar 5-7 mm erboven.  Teken de rondingen over met uitwasbare of uitstrijkbare stift. Wees zorgvuldig.

-Je zal merken dat de afstand bij de laatste scallops niet meer klopt.  Het is moeilijk om op de millimeter juist te blijven.  Verdeel daarom bij de laatste 4 scallops de afstand zodat het wel klopt.
 -Speld de twee lagen vast en naai nu op de getekende lijn.  Doe dit met een kleinere steeklengte (2 - 2.5 mm).
-Knip de hoekjes en de naadwaarde bij.
-  Keer de stof om. Duw de rondingen uit en strijk.  Dit is een titanenwerk, maar het resultaat is de moeite!

-Tip 1:  Rol de naad tussen je vingers heen en weer.-Tip 2:  Om het eindresultaat mooier te maken, probeer je de naad iets meer naar de binnenkant te strijken.  Zo valt hij niet op.
-Speld en overlock de onafgewerkte bovennaden samen.


Nu nog alleen de rok rimpelen (eventueel samen met een langere tule stof) en aan de aaneen gestikte elastiek naaien.

Succes!

1 opmerking:

Ik lees graag jouw reactie!