donderdag 17 mei 2018

Lalandia Billund

Een verlengd weekend omwille van OH-Hemelvaart was voor ons de ideale moment om naar Denemarken te reizen.  Onze voorbereidingen kan u hier lezen.  We vertrokken dinsdag rond 16.30u en hadden een rit gepland van 3u zodat de kinderen toch op tijd in hun bed konden.  We reden tot Emsdetten in Duitsland.  Daar vond ik voor een zeer schappelijke prijs B&B EMG.   De foto's spreken voor zich, denk ik. 


Het was een appartement met badkamer, keuken, 3 slaapkamers (plaats voor 8 in totaal), waarvan de master bedroom ook de leefruimte was. Het ontbijt was reeds klaargezet en was zeer uitgebreid waardoor het onderweg ook nog onze lunch was.  Een absolute aanrader.

De volgende dag reisden we nog 6.5u tot Billund. Denemarken is een eindje rijden.  Door de constante wegenwerken die alle autostrades in Duitsland op deze route teisteren, zit je al snel aan 10u enkele rit, vertrekkende vanuit Aarschot.   Gelukkig is even op adem komen langs de autostrade in Denemarken een echte verademing!


Waarom namen jullie dan niet het vliegtuig, hoor ik je al denken.
-De prijs:  Er is een luchthaven in Billund, maar na wat zoekwerk vonden we het toch snel te duur worden.
-Beperkte bagagecapaciteit: Wanneer je met het vliegtuig reist, ben je verplicht ter plaatse eten aan te kopen.  Ook beddengoed en handdoeken namen we mee, tenzij je er ter plaatse voor wil betalen...


HET VERBLIJF:  Waarom wij kozen voor LALANDIA BILLUND!

Dicht bij Legoland vind je het Legohotel, Lego village (camping en chalets) en enkele andere hotels (hotel Propellen, hotel Svanen,...).  We kozen toch voor Lalandia omwille van de privacy (aparte kamer voor de kinderen), de goedkopere prijs ten opzichte van de andere accommodaties en het waterpark Aquadome. 


Let wel op.  Het park Lalandia is enorm groot.  Zo groot dat je met je wagen van het centrale gedeelte naar je huisje moet.  Er rijdt elke dertig minuten een treintje door het park.  Wij vonden het beter om een parkeerkaart (120 DKK)  te kopen voor de grote parking van Lalandia en vandaar uit te voet naar Legoland of het Aquadome te wandelen.  Wij hadden trouwens huisje nr. 590 (comfort 4 plus) en waren de tweede bewoners van dit nieuw gebouwde huisje met een prachtig uitzicht over de weide en de speel/voetbalvelden.  Dank u, Dansk.nl hiervoor!! 


We hadden gehoord dat alles toch een stuk duurder is in Denemarken dus deed ik mijn inkopen thuis al.  We leenden de grote koelbox van mijn schoonouders die je ook kan aansluiten op de sigarettenaansteker van de auto.  De laatste dag zijn we uit gaan eten.  Denemarken is niet gekend om zijn fijne keuken.  Na wat opzoekwerk zijn we in een veredelde kebabzaak, Billund pizza steakhouse, terecht gekomen.  Maar het eten was er lekker en normaal van prijs.

De schoonmaak is inbegrepen in de prijs bij Lalandia maar je energie -en waterverbruik niet.  De afrekening is reeds gestuurd.  102 DKK, wat een kleine 14 euro is.


De grootste troef van Lalandia is hun gigantisch waterpark, AQUADOME.  Eén van de grootste in Denemaken. Voor elke leeftijd wat wils.  Wat in het begin even wennen was, waren de gezamenlijke kleedkamers in plaats van de aparte hokjes zoals bij ons.  Alle vrouwen samen in één grote omkleed -en doucheruimte.  Er heerste duidelijk weinig schroom want ook in de douches werden badpakken gewoon uitgezwiert.  Er zijn enkele aparte omkleedhokjes voor wie echt apart wil, maar die werden niet veel gebruikt. Mijn kinderen kunnen zwemmen maar ik liet ze toch bandjes dragen.  Zo kon ik met een geruster hart met hen mee in de wildwaterbaan en van de glijbanen.  Zo besloten we ook om samen in de 'Tornado' te gaan (Hadden we die naam toen al maar gekend.).  Met een gigantische band waar je met vier personen op kunt, glij je door een brede buis.  We maakten de thrill van ons leven mee.  Op een bepaald moment gaat die buis zo stijl naar beneden dat we op het kantelpunt alleen nog maar de bovenkant van de buis zagen.  Ik zat met mijn gezicht in de glijrichting maar mijn man zat met zijn rug eerst en moest het allemaal maar laten gebeuren.  Je glijdt vervolgens in volle vaart naar beneden en komt terecht in een gigantische trechter. Je schommelt wat heen en weer in die trechter om uiteindelijk terug in een buis naar het einde te glijden.  Iedereen van ons was enorm geschrokken van de hevigheid van de glijbaan.  We liggen nu nog altijd in een deuk als we terugblikken naar dat moment.  Een video van deze glijbaan, vind je hier.

Ook het typische golvenbad en het centrale waterpark vonden mijn kinderen geweldig.  De volgende video laat zien waarom!


Er zijn nog andere activiteiten in Lalandia zoals de binnenspeeltuin, Monky Tonky, een schaatsbaan en indoor skibaan, ...  Die hebben we allemaal niet uitgeprobeerd omwille van tijdsgebrek en het goede weer.

Ben je van plan Legoland te gaan bezoeken, dan raad ik je zeker Lalandia aan.  Via Dansk.nl kan je de mogelijkheden bekijken.

Blogposts rond Billund, Denemarken:

-De voorbereidingen
-Lalandia Billund
-Legoland/Legohuis (under construction)


2 opmerkingen:

Ik lees graag jouw reactie!