zondag 28 oktober 2018

Bomber Jacket Liz van Veritas

Sinds enkele maanden heeft mijn favoriete stoffenwinkel uit de bruisende stad Aarschot een vernieuwde webshop.  Zeer overzichtelijk en gebruiksvriendelijk. 

Huis Van Katoen is ondertussen mijn vaste stoffenwinkel geworden.  Er is 'late night shopping' op donderdagavond en er staan nog tevens verschillende zeer interessante workshops op het programma.  Wist je dat je er sinds kort ook je retouches kan binnenbrengen?

Vrijdag 9 - zondag 11 november houdt Marlies een stockverkoop in haar winkel.

Naar aanleiding van haar vernieuwde webshop mocht ik iets maken met de stoffen uit haar winkel.  Ik ben fan van bomberjasjes en al heb ik er al enkelen in bezit, een paar extra kunnen nooit kwaad, toch?  Zeker als het eentje is zonder voering in een niet al te dik stofje.  Dat is ideaal werkgerief voor mij.

Ik werd aangetrokken tot het originele ontwerp van de bomberjacket 'Liz' uit de 125 jaar Veritas feesteditie. De verlaagde rits, het pandenwerk.  Heel origineel vind ik het.

Ik combineerde een superzachte, stretch nepleer met een contrasterend metallic brons stofje en met een elastiek uit de Playtime-collectie van See You At Six.Struggles tijdens het naaien:

Ik knipte maat 40.  Het naaien van deze Liz liep niet zo vlot.  De handleiding bestaat uit 20 puntjes die beginnen met 'stik...'.  Ik werd wat aan mijn lot overgelaten, vond ik.  Zelfs Burda en Knipmode hebben een uitgebreidere werkbeschrijving.  Ok, er staan wel 4 knoopjes als moeilijkheidsgraad.  Dat betekent 'voor naaisters met veel ervaring', .  


 • De zakken bleken te groot te zijn en kwamen onder de rand uit.  Ik knipte ze bij en naaide ze met de hand vast aan de naadwaarde van de onderste boord en onder de naadwaarde van de rits.

 • Ik gebruikte elastiek als boorden in plaats van boordstof.  Ik had gelukkig door dat ik geen rekening mocht houden met de afmetingen van de boord aan de hals op het patroon en ze zelf best berekende .  Ik nam wel 10 cm meer dan voorgeschreven, maar dat was buiten de kenmerken van de stof gerekend.  De stof aan de halslijn was helemaal gerimpeld.  De bovenkant van de elastiek paste perfect en flabberde niet, maar die elastiek trok de stof zo bijeen dat mijn vest helemaal 80's werd. Pofmouwen en al.  Daar zit je dan, op naaiweekend en je hebt niet genoeg elastiek bij.  Ik lapte het maar op door er een stuk bij te voegen in de nek ter hoogte van de twee rugnaden.  Perfect is het niet, maar het kan er mee door.  De neklijn is niet meer gerimpeld nu maar de bovenkant flabbert dan wel een beetje.  Gebruik je elastiek aan een kledingsstuk, hou daar dan zeker rekening mee.

 • De polsboorden en de boord onderaan mat ik gewoon door ze rond mijn pols en lende te houden.  


 • En alsof ik nog niet genoeg had aan uitdaging, waren mijn elastiekboorden één cm te smal (5 cm).  Dat geeft natuurlijk problemen waar de rits de neklijn raakt. Ik had het pas door na het knippen van de stof.  Gelukkig was het bombervestje redelijk breed en kon ik aan beide ritsdelen één cm aflaten.  Een beetje onorthodox maar het was roeien met de riemen die ik had.

Gelukkig maakt het eindresultaat alles goed. 
Stoffen en fournituren bij Huis Van Katoen

Bruin soepel nepleer al uitverkocht
 

10 opmerkingen:

 1. Wat een weg ernaar toe maar het resultaat mag er zijn

  BeantwoordenVerwijderen
 2. vree vree schoon..... het zou NOG schoner zijn rond mijn lijf :-)) Grapje... ik heb hem gepast en met veel spijt en jaloezie weer terug gegeven!
  Hij staat je geweldig goed, en geweldig goed genaaid!! You powerwoman!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben ook fan van Marlies haar donderdagavonden. Ideaal tijdstip om even te ontsnappen thuis en mij uit de nood te redden.
  Jou jasje is een topper! Ondanks alle struggles!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja het is wel een prachtige bomber geworden, wow! Respect voor je volharding! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ondanks al de hobbels op de weg is het wel een knappe vest geworden. Te schoon om mee te gaan werken ��. En die handleidingen met 5 puntjes daar zeg ik ook grr tegen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. hij is echt prachtig! spijtig dat ik niet doorhad dat je elastiek te weinig had, want ik had deze gewoon in mijn valies zitten.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heel mooi! Die bomber staat hier ook nog op de planning, goed dat ik nu al weet waar ik rekening mee moet houden voor ik de schaar in de stof zet!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Geweldig mooi geworden, goed dat je doorgezet hebt! Die werkomschrijvingen... ja, soms mag er wel wat meer moeite in gestoken worden, het maakt een patroon zoveel toegankelijker!

  BeantwoordenVerwijderen

Ik lees graag jouw reactie!