vrijdag 12 oktober 2012

Doopsuiker à la mushi zelf maken


Voor ik aan mijn naaicursus begonnen ben, was ik zwanger van mijn zoontje.  Ik had graag mijn doopsuiker zelfgemaakt, maar naaien met een naaimachine kon ik niet.  Schoonmama ingehuurd en samen hebben we zakjes à la mushi gemaakt.  Als een bezetene ben ik het internet gaan afschuimen naar goedkope vilt, figuurtjes, lintjes enzovoort. 
Aangezien ik via mail enorm veel aanvraag kreeg om mijn zelfgemaakte mushi te delen, heb ik er maar een blog van gemaakt.  Veel succes en stuur je foto's van zelfgemaakte zakjes zeker door naar mij!
Aankoop materiaal:

Vilt 


 •  knutselvilt op rol: bij opitec.be
 • knustelvilt vellen per 10 zijn ook bij opitec te verkrijgen maar heb ze er nooit gekocht, dus ik weet niet of ze effectief de goedkoopste zijn:  opitec vilt vellen
 • een lezeres van mijn blog wist me nog een goede tip te geven:  vilt is bij den Action
 • en op het stoffenspektakel

Stof

 •  op stoffenspectakel:  Als je goed zoekt, vind je leuke stoffen goedkoper dan 4 euro per meter!
 • Kwantum: Daar heb ik mijn ruitjesstof, bolletjesstof en effen stof van gehaald.  5 euro en 2.5 euro per meter.  Soms zijn er acties en dan staan ze in aanbiedingen. 

Lintjes

 • Ava, Veritas, uitverkoop van Mylène (toevallig)
 • De openingen voor de lintjes in de vilt hebben we gemaakt met een schroevendraaier.  Hamer erop en kloppen door het vilt.  Zo maakte we meerdere gaatjes ineens.
 • De lintjes staken we door met een veiligheidsspeld langs een uiteinde...

Doosjes

Ava

Sleutelhangermateriaal

Veritas
Lijmpistool en lijmstaafjes

Een aanrader

Werkt supersnel en handig.  Gekocht bij Veritas, was goedkoper dan Ava.  Maar misschien ook de moeite om te kijken op opitec.  Heb wel veeeeel staafjes opgebruikt. Een 4-5 reservedoosjes.  Ik heb het lijmpistool gebruikt om de vilten figuurtjes die ik uitgeknipt had op de stof of vilt te kleven.  Niet te kort bij de randen want bij het opdrukken ervan kan het langs de zijkant eruit komen.  Nadien een zakdoek erover en even overgaan met het strijkijzer.  Anders zie je de strepen van de lijm door je figuurtje.

Oogjes

Die heb ik gekocht bij plaatselijke bloemist en hobbywinkel en Veritas.  Die van Veritas zijn goed van kwaliteit.  Ook via opitec had ik er bijbesteld maar daar waren veel oogjes stuk in het pakje.  Ook te vinden bij hema

Labeltjes

Mijn labeltjes komen van bij labelfriends.  Zoek op internet of je geen actiecode kan vinden of wacht tot je een actiecode ziet op facebook.  Ik heb toen 20 procent korting gehad.  Ze bleven zelfs plakken op stof en vilt.WerkwijzeZowel met vilt als stof werken hebben hun voor -en nadelen.  Ik vond de combinatie wel leuk!

Vilt • voordeel: geen overlocking of zigzag nodig, moet niet binnenstebuiten, je gebruikt je restjes vilt voor figuurtjes
 • nadeel: het doorsteken van de lintjes en de het maken van de gaatjes gaan moeilijker.
vilten zakjes: grootte: hoog: 9.5 cm op 7.5 cm breed.  2x uitknippen uit vilt en Stikken op persvoet (0.5-0.75 cm).  Het voordeel is dat je ze niet binnenstebuiten moet keren voor een mooie afwerking.  Je kan altijd van de zijkanten nog wat afknippen, moest het niet recht zijn. Eerst had mijn schoonmoeder de horizontale en vertikale lijnen elkaar laten kruisen onderaan het zakje, maar dat vond ik niet zo mooi.  Daar naald onderaan in zakje laten steken en met kwartdraai verder stikken.  Zo maak je mooie hoekjes. Voor het lintje maakt je 6 gaatjes vooraan en 6 achteraan het zakje.Stof 

voordeel: Meer mogelijkheden qua kleur met stof (bolletjes, vichy, ...), lintje rijg je makkelijk door
nadeel: je moet meer afwerken aan de stof (zigzaggen, overlocken, gleuf maken voor de lintjes, ...)

stoffen zakje: grootte zakje zonder naadwaarde 11 op 7.5 cm, met naadwaarde 12.5 op 9 cm (bovenaan omslag voor lintje 1.5 cm en aanzijkant rekent schoonmama 0.75 mm naad).  Voor stof knip je dus een stof je uit van 9 cm op 25 cm. vouw stof met rechte en lange kanten tegen elkaar. Eerst kant stikken en overlocken waar geen opening is voorlintje, dan omslag voor lintje maken en afwerken.  Dan andere kant stikken en overlocken.


In alle zakjes deed ik 12 suikerbonen.Figuurtjes


Via google afbeeldingen en op de mushi site heb ik gezocht naar leuke figuurtjes.  ik heb ze vervolgens overgetekend met het papier tegen het scherm.  Nadien het papier op het karton gelegd en met het potlood wat doorgedrukt.  Zo stond de vorm in het karton en kon ik het met potlood overtekenen en nadien uitknippen.Suikerbonen

Ik heb enkel wit gebruikt. Het was al kleurrijk genoeg volgens mij.  De witte boontjes komen van de colruyt. (11.99 euro voor één doos).  Ze waren de goedkoopste.  Makro zou ook hierin voordelig zijn maar die ligt voor ons te ver...


Presentatiefiguren doopsuiker


De presentatiefiguur (kabouterhuis) voor doopsuiker heb ik gehaald bij opitec.  Hij is blijkbaar niet meer te verkijgen maar misschien zit er wel een figuur tussen die je aanstaat.  Met hulp van 'de papa' heb ik er een staander van gemaakt die het gewicht van het doopsuiker kon dragen en wit geverfd.  Het looprekje kwam van bij leenbakker en ik vrees ook dat ze die niet meer verkopen.


Voor de kindjes

Een potloodje van de hema (8 voor één euro) te bestellen via hemasite. met daaraan een doosje smarties...(zie eerste foto op linkerkant)Willen jullie je eigen creaties van het doopsuiker, als ik jullie hiermee geïnspireerd heb, plaatsen op flickr (groep: Doopsuiker naar voorbeel van stannel)? Dank je wel!


11 opmerkingen:

 1. Erg mooi!! Ik ga er ook aan beginnen...

  even een vraagje:
  kleven de heb je de naamstickers of kledinglabels van Labelfriends gebruikt? Ben een beetje bang dat de stickers zullen loskomen van het vilt. Maar enkel deze zijn rond van vorm. Welk is het lange smalle labeltje dat op het hoge groene zakje met de vis plakt?

  Alvast bedankt!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het zijn gewoon naamstickers. Ze kleven maar je mag ze niet afhalen en dan terug plakken. Dan plakken ze niet meer. Ik had ronde en lange naamstickers. Die van jojanne (waren een aparte rubriek en weet niet of labelfriends ze nog verkoopt.)

   Verwijderen
  2. Bedankt!
   dan nog maar een vraagje: ik dacht eens gelezen te hebben welke afmetingen je gebruikte voor die hoge zakjes op de ronde 'voet', maar vind het nergens meer terug. Heb ik er over gekeken of zou je het hier nog eens willen vermelden aub?

   nog eens bedankt!!!

   Verwijderen
 2. Ik ben ook geïnteresseerd in de afmetingen van de ronde vilten zakjes, moest je ze nog bij de hand hebben zou het zeer geapprecieerd worden

  Dank bij voorbaat

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Teken een cirkel met een diameter van 7 cm (incl. naadwaarde van 1 cm).2xpixstraal= +-22cm. Dus knip een cirkel met diameter van 7 cm en knip een rechthoek van 22cm breed op +-13 cm. Pas de hoogte maar aan aan je wensen! Veel succes!

   Verwijderen
  2. Super, bedankt !!!

   Verwijderen
 3. Hallo, ik zie op je foto dat je ook een houder hebt gemaakt voor potloden. Hoe heb je dat juist gemaakt? Welk materiaal heb je ervoor gebruikt?
  Alvast bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb in de Ava een taartvorm in piepschuim gekocht. Vervolgens behang op gekleefd en gaatjes in gemaakt om te potloden in te stoppen...

   Verwijderen
 4. leuke blog! Jammer dat de foto's niet zichtbaar zijn :-(
  ik zie dat jullie synthetisch vilt gebruiken. Erg af te raden wegens giftige stoffen en dus niet geschikt voor kinderen!
  Ik vond natuurlijke vilt aan betaalbare prijs en in veel kleuren op www.100procentvilt.be

  BeantwoordenVerwijderen

Ik lees graag jouw reactie!