donderdag 28 september 2017

Een borstverkleining: wat je allemaal hoort te weten...

Eerst en vooral bedankt allemaal voor jullie hartverwarmende commentaren en steunbetuigingen.  In privé bericht kreeg ik enkele vragen rond de operatie.  Daarom heb ik besloten om er een blogpost over te schrijven.  Indien je nog vragen hebt, aarzel dan niet om mij te contacteren:  stannel.blogspot.be (apestaartje) hotmail (dot) com  (Even zo getypt om junk te voorkomen, hoop ik toch).

We zijn momenteel dag 9 post operatie.  Ik kan zeggen dat ik pijnvrij ben.  Nu heb ik niet zozeer last van de pijn, maar wel van jeuk.  Maar later meer daarover.

PRE OPERATIE

Via een vriendin die ook een borstverkleining liet doen, kwam ik bij Stefanie Bosselaers als chirurg terecht.  Ik maakte een afspraak en ging op gesprek.  Wat kwam ik toen allemaal te weten?
 • Een meting bepaalt of een ingreep noodzakelijk is.  Dit hangt af van de grootte van de borsten, maar ook van hoe hard ze hangen.
 • Deze meting, samen met foto's wordt als aanvraag ingediend bij jouw mutualiteit.  Die keuren je aanvraag al dan niet goed.  Indien je recht hebt op tegemoetkoming, zal de ingreep nog een 2000-2500 euro kosten. De keuze van een twee of éénpersoonskamer en ereloonkosten bepalen ook wat.
 • De meting van de chirurg en de gewoontes van de chirurg bepalen welke soort van borstverkleining wordt toegepast
 • Borstvoeding geven na een borstverkleining zou op een bepaalde manier nog mogelijk zijn.  Maar in dat geval bespreek je dat best met de dokter!
 • Soorten ingrepen:  De meest voorkomende soort borstverkleining noemen ze de ankermethode, daarnaast heb je nog de sleutelgatmethode en ook soms via liposuctie wordt een borstverkleining uitgevoerd.  Die laatste wordt maar weinig uitgevoerd omdat een lifting van de tepel bij zwaardere borsten noodzakelijk is.
 • De ankermethode wordt genoemd naar het litteken dat overblijft op de borst in de vorm van een anker.  

Bij deze methode wordt de borst ook gelift.  De tepel wordt op een hogere plaats terug gezet.  Technieken tegenwoordig zorgen ervoor de tepel niet volledig wordt afgesneden en terug aangezet.  Chirurgen zorgen ervoor dat deze nog steeds verbonden blijft met borstweefsel, zodat de bloedtoevoer en het contact met zenuwen bewaard blijft.  Nu kan je begrijpen waarom deze secure en omslachtige ingreep 3u duurt. • De sleutelgatmethode:  

 • De sleutelgatmethode is niet altijd mogelijk. Bij erg grote borsten kan er met de sleutelgatmethode niet genoeg borstweefsel worden verwijderd maar het heeft ook met de breedte van de borsten te maken. Daarbij vinden sommigen de ankermethode een mooier resultaat geven.  Vaak is het zo dat de ziekenhuizen voor de standaard ankermethode kiezen en dat er in de klinieken sneller voor de gespecialiseerde sleutelgatmethode wordt gekozen. Het heeft ook veel met de ervaring en voorkeur van de specialist te maken.  Welke methode wordt toegepast hangt af van de grootte van de borst en met name van de mate waarin de borst verkleind moet worden. Bij zeer grote borstverkleiningen wordt in het algemeen de ankermethode toegepast. Als de verkleining mee valt en met name als de tepelhof niet al te laag hangt, dan kan de sleutelgat methode worden uitgevoerd.Een link met twee video's over de sleutelgatmethode vind je hier.

Over beide methodes vind ik online tegenstrijdige voor -en nadelen.  Volgens mijn chirurg had ik met de ankermethode een mooiere borst nadien en waren mijn borsten ook te groot voor de sleutelgatmethode.  Ik heb haar daar ook in vertrouwd.


 •  Voorafgaand op de operatie komt de chirurg markeringen maken op de borst aan de hand van metingen.  In overleg met de chirurge kwamen we ertoe om de grootte van een C cup na te streven.  De chirurg kijkt naar je model en bewaakt ook mee de verhouding van je borsten met heel je lichaam.  Als je wat zwaarder bent, zal ze dus geen te kleine borsten maken.  Hieronder zie je de berekeningen van een ideale borst.


 • Een nieuwe regel bij operaties is het verbod van nagellak en gelnagels.  Dit komt omdat de hartslagmeter aan de vinger dan in sommige gevallen geen signaal doorgeeft.  Ik was er niet van op de hoogte en stond daar dus met mijn gelnagels.  Maar het toestel maakte verbinding en zo kon ik toch mijn nagels behouden.


DE OPERATIE

 • Duurde 3u
 • Niet misselijk geweest nadien.  Dit was wel zo bij mijn laatste keer onder narcose.  De anesthesist heeft preventief wat in mijn infuus gedaan.  Dit heeft duidelijk geholpen.
 • Heb nog 3u mijn roes uitgeslapen in de recovery.
 •  Pas tegen de avond aan was ik echt goed wakker.  Nog steeds geen last of pijnen. • De eerste nacht is niet aangenaam.  De chirurg had eerst verband over de wonden gedaan, vervolgens een sportbeha die je moest meebrengen, daarover een rekverband en daarover nog doeken gespannen.  Het zat zo vast dat volledig inademen niet mogelijk was.  Aan de zijkant van je borsten zitten drains.  Een buisje verbonden met een potje dat bloed en vocht uit de wonde nog opvangt.  Er zat een dun bodempje in bij het ontwaken en dat is nadien niet veranderd.  Je mag ook alleen maar op je rug liggen in een kleine hellingsgraad, dus niet volledig plat of rechtop.  Dit maakte dat ik na een uur al serieuze rugpijn had met mijn artrose.  Maar de pijnmedicatie hielp me wat daarbij.  Ik sliep uiteindelijk van 00.00u-1.30u en van 3.00u-5.40u.  Daar was ik heel tevreden om! • Om 9u die volgende ochtend mocht ik al rechtzitten en zelfs wat rondstappen.  Heerlijk! 
 • Om 10u kwam de chirurg langs om de wonde te bekijken.  Alles zag er prima uit.  De wonden werden nog verzorgd.  De drains werden verwijderd en ik mocht naar huis vertrekken in sportbeha en met de stretchband.  De doeken mochten eraf.  Eindelijk terug normaal ademen.


 • Veel had ik ook niet gegeten.  Een klein boterhammetje na 36u nuchter zijn, ging er amper in.  Niet omdat ik misselijk was.  De eetlust ontbrak me gewoon, ondanks het gromconcert van mijn maag.
 • Eénmaal thuis is het rusten.  

POST OPERATIE

 • De eerste drie dagen zijn nog vermoeiend en je voelt dat je lichaam nog veel energie in recuperatie steekt.  Samen met een dafalgan is slapen bijna onvermijdelijk.  Mijn lichaam had duidelijk rust nodig. Ik sliep de eerste dagen een totaal van 15u per dag, niet aan één stuk natuurlijk.
 • Elke dag gedurende twee weken komt iemand van de thuisverpleging langs om de wonden te verzorgen.  Dit houdt in dat ze ontsmet worden, dat ze nadien een soort vetverband opleggen om te voorkomen dat het verband blijft kleven in de wonde (adaptic) en daarover het verband. De wonden laten verzorgen doet ook geen pijn.  De zenuwen zijn doorgesneden en het voelt verdoofd aan, alsof het niet van mij is.  De sportbh en het rekverband gaan nog een aantal weken gedragen moeten worden, maar het stoort me niet.


 • De borsten zien na een aantal dagen geel en paars.  Er zijn veel littekens maar dat wist ik op voorhand.  Ik ben al zeer tevreden over de grootte en de vorm van mijn borsten.  De littekens zullen pas na 18 maanden volledig genezen zijn.  Dit heeft tijd nodig.  Ze raden me aan om Nivea crème te smeren als de wonden toe zijn om deze soepel te houden.  
 • Na enkele dagen is bij de wonde beginnen jeuken, zeker na de verzorging.  In het begin dragelijk maar na een tijdje werd het zo erg dat ik me geen houding wist aan te nemen en dat ik kippenvel over heel mijn lijf had.  Ik sloeg een noodkreet uit via instagram en werd gelukkig met de juiste tips geholpen.  IJS!
 • Ik neem al drie dagen geen pijnmedicatie meer in.
 • De wonden zijn mooi aan het genezen.  De verpleegsters zeggen me elk dat de wonden heel mooi gehecht zijn.  Onderaan waar de vertikale en horizontale incisie samenkomen, komt er nog wat wondvocht uit.  Nog geen ontsteking maar we houden het extra in de gaten.


Ik voel me nu goed.  Thuis ben ik nu wat aan het opruimen, papieren sorteren.  Dit lukt in de voormiddag perfect, in de namiddag moet ik toch altijd nog wat gaan liggen.  Gaan werken na twee weken is mogelijk, denk ik, als je een rustige kantoorjob hebt.  Helaas is mijn job te actief en te risicovol voor het herstel van de wonden.


Voor geïnteresseerden:  Hier zijn enkele links naar voor -en na foto's van borstverkleiningen:

-http://www.royalbeautyclinic.be/ingrepen/borstingrep/borstverkleinin/borstverkleining-voorennafoto.html

-http://www.defrene.be/fotos-voor-en-na/borstverkleining-borstlifting.html (naar beneden scrollen)

-https://www.wellnesskliniek.com/nl/borsten/fotos/borstverkleining

16 opmerkingen:

 1. Nog veel beterschap en goed recupereren! En hopelijk merk je snel effect en dus minder pijn in je rug.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik hoop dat het allemaal mooi geneest en het gewenste effect bereikt. Je hebt dat alleszins heel moedig gedaan 😘

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wauw,super dat je er een blogpost over schrijft, ik heb deze met veel interesse gelezen daar ik 14 dagen geleden dezelfde operatie onderging. Ik heb inderdaad ook nog niet veel pijn gehad, maar wel die enorme spanning in de borsten die je hebt bij de eerste dagen van je borstvoeding, net constante stuwing! Ik moest pas een sportbeha dragen een week na mijn operatie,na de operatie werden mijn borsten ingetapet en een week na de operatie bij de eerste controle moest ik sportbeha beginnen dragen, de komende 3 maanden dag en nacht! Op je rug slapen is ook voor mij nog het ergste van al, ik was immers een buikslaper. Ik heb er jarenlang over getwijfeld om deze operatie te laten doen, maar nu ben ik heel blij dat ik eindelijk de knoop heb doorgehakt! Succes nog met je genezing!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk om te lezen hoe chirurgen allemaal hun eigen manier van verzorging hebben. Ik kreeg dan nog deze week mijn maandstonden dus ik voelde vanalles in mijn borsten. En inderdaad, je kan het wel vergelijken met stuwing. Ja en die rug, ik heb deze morgen van pure miserie opgestaan. Ik kan voorlopig ook nog niet op mijn zij liggen. Helemaal verstijfd, maar hey, zo blij met mijn operatie!!!

   Verwijderen
 4. Heel veel beterschap en super dat je de stap tot een borstverkleining gezet hebt! Ik zit er de laatste tijd ook meer en meer mee in mijn hoofd maar durf het precies (nog) niet aan..... Dus bedankt voor alle info, het zet me toch weer aan het denken.... x

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Niet dat je er voor de operatie niet geweldig uitzag, maar de laatste foto ziet er echt super uit! Hopelijk snel terug helemaal gerecupereerd.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Een deskundige uitleg, amai (ik ben sociaal verpleegkundige van opleiding ;-) ). Rust en herstel nog maar goed. Ikzelf heb ook een c-cup en dat is een mooie maat. Je kan tevreden zijn. Hopelijk ervaar je snel de positieve effecten voor jouw rug en blijft de vervelende jeuk achterwege.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als ik iets onderneem, word ik altijd een ervaringsdeskundige :) Je kan me ook alles vragen over den bouw: ventilatiesystemen, warmtepompen, badkamers,... :p

   Verwijderen
 7. Goed om te lezen dat de operatie vlot is verlopen en je weinig pijn ervaart ! Nog een spoedig herstel 😘

  BeantwoordenVerwijderen
 8. je herstelt supergoed precies!! Top zeg! <3

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Fijn dat alles zo goed herstelt! Nog veel beterschap

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Looking great babe ;)
  Bij Wesley zijn littekens hielp bio oil het best om de littekens te verzachten.
  xx

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Chapeau voor je moed om ervoor te gaan, en je openhartigheid om erover te praten! Een heel erg spoedig herstel gewenst!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Dat 'ziet er goed uit' in beide betekenissen van de uitdrukking. ;-)
  Geen enkel idee of het mag op dit soort litteken, dus na te vragen, maar bij de laatste 'iets ernstiger littekens' die we hier thuis, euh, creëerden zal ik maar zeggen, kregen we de tip om er, zodra ze droog waren, Cicaplast op de smeren. Dat is een soort van siliconenzalf die ervoor zorgt dat je litteken zo mooi mogelijk wordt. Ik heb wel het gevoel dat dat hielp. Ik gaf die tip ook aan een vriendin die werd geopereerd na een breuk van haar sleutelbeen en zij mocht het na navragen gebruiken.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik heb ook een BVK gepland staan na jaren wikken en wegen. Het geeft moed om je blog te lezen. Ik ga je verder volgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Mag ik vragen welke sportbh je hiervoor besteld hebt? Ik heb dezelfde operatie bij dezelfde chirurge gepland in maart.

  BeantwoordenVerwijderen

Ik lees graag jouw reactie!