vrijdag 7 april 2017

#Plissécompliqué

Plisséstof was een twintig/dertig jaar geleden een hype.  Toen kon je zelfs in je gekochte stof plisséplooien laten zetten.  Die hype is duidelijk terug.  En ik wou er wel eentje in de vorm van een maxirok.  Het zou een eenvoudig maaksel worden.  Eentje bestaande uit de plisséstof, de voering en een elastiek.

Ik bestelde de stof (een plissé chiffon) bij Stof op zolder (enkel nog in lichtblauw verkrijgbaar), de voering (een crepe stof) ook.  Een fantastische service daar.  Normaal verzendt ze deze stof niet maar ze ging proberen.  Ik kreeg hem toe in een koker.  De plooitjes van de stof zitten verweven in kartonpapier.  Zo blijven ze mooi 'in de plooi' zitten.  Ik waste de stof eerst en alle plooien bleven er nog mooi in.

Ik maakte deze rok zonder patroon. Je tekent gewoon een rechthoek. Voor de voering nam ik dezelfde maten alleen in de achternaad plaatste ik een split. Ik nam de breedtemaat enkele cm breder dan mijn (lage) heupomtrek en tekende dit gewoon door tot onderaan.De onderkant baarde me een hoop kopzorgen.  Hoe werk je in godsnaam de onderkant van je rok af zonder aan de plooien te komen.  Dat gaat dus niet.  Bij een rolzoom gaan de plooien dansen, bij een kleine zoom zijn de plooien weg onderaan.  Ook mijn naaileerkracht boog zich over mijn probleem.  Tot we beiden in winkels de juiste oplossing vonden.  De meeste plissé kledingstukken hebben een gewone zoom.  De plooien zijn dus na het zomen in de stof geplaatst.

Tja, dat ging dus niet bij mijn stof.  De enige iets of wat plausibele oplossing zat er in om de zelfkant van de stof te gebruiken.  En die zelfkant heeft zelfs 'floesjkes'.  Uitendelijk besliste ik om ze er gewoon aan te laten.  Het heeft wel wat, vind je niet?
Het stikken ging ook niet van een leien dakje.  Ik stikte eerst de plooien vast met een hulpstiksel en net daaronder zette ik het stiksel voor het aaneenzetten van elastiek, voering en stof...

Ik kocht de stof dus begin april 2016 en maakte de rok direct.  Ik verlengde de rok enkele centimeters, want 'hij moest maar eens te kort zijn'.  Hij was dus 5 cm te lang!  Normaal zou dat nooit een probleem zijn en knip je onderaan het teveel er gewoon af, maar onderaan zit dus die zelfkant.  Met het tornmesje haalde ik zowel de voering als de plisséstof van de elastiek af.  Ik hing de rok op aan een kapstok en daar eindigt het verhaal voor twee maanden.

Misschien zat het gemis aan zomer vorig jaar er wel voor iets tussen want we waren 1 juli gepasseerd en veel maxirokdagen waren er nog niet geweest.  Hij was dan toch eindelijk klaar geraakt.

April 2017: We kunnen nu ook meedelen dat deze rok mijn blog eindelijk gehaald heeft.  Ik maakte ook nog een kort rokje voor Nel met een reststuk van de stof.  Het zal u dan ook niet verbazen als ik u zeg dat die ondertussen al te klein is.

24 opmerkingen:

 1. Haha, ik heb een rokje met een soortgelijk probleem liggen! Al sinds januari, dus ik heb nog wat tijd ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Griet (van Emma en Mona) zette de mogelijke zoompjes eens op een rij in één van de posts over de communiejurken van haar dochters. Zag er nog haalbaar uit als je een overlock hebt (ik dus niet ;-) ).

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Al máánden ligt hier plissé klaar... Ik durf er ook niet aan te beginnen!
  Wel een heel schoon resultaat! Die kleur staat je ook goed!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb ook zo'n stof al drie jaar in de kast liggen en het baart me dezelfde zorgen! Ik vermoed dat het daar dus nog wel een tijdje zal blijven liggen! :D Ik vind jou rok wel geslaagd!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. heel mooi! die zoom is de reden dat ik zo'n stof niet durf kopen, maar leuk opgelost wel

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik herinner me nog dat ik vijftien jaar geleden op zoek ging naar plisséstof. En het enige wat ik vond was een oud meneertje dat de plooien handmatig in de stof zetten, waardoor het een hele dure bedoening werd. Dus toen koos ik voor plan B. Nu ik overal weer plissé zie verschijnen, heb ik stiekem een beetje spijt dat ik toen niet doorbeet.
  Gelukkig is het nu wel betaalbaar. En heb je veel meer keus. Deze rok zou zo in de vitrine mogen hangen, met floskes en al!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Echt geslaagd :) Ik moet binnenkort naar een trouw met als dresscode a touch of pink. Misschien moet ik maar eens op zoek gaan naar roze plissé voor een outfit te maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mooi zeg!! Gelukkig heb je uiteindelijk doorgezet!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Super opgelost zo! Staat je goed! Plissé is mooi speciaal en elegant. Maar dat naaien is nogvwel complex.... Gelukkig/helaas zal ik de plissé hype aan me voorbij laten gaan wegens aanwezig heupvet ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gewoon doen. Ik vind dat iedereen daar langer en smaller mee lijkt. En met een voering tekent het niet zo af hé.

   Verwijderen
 10. Jouw plooien vallen heel mooi plat aan de rekker. Welke afmeting heb je gebruikt voor je rechthoeken? Hoeveel neem je best extra bij de heupomtrek?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wel het is al lang geleden he, maar ik denk dat ik niet veel extra genomen heb als heupomtrek voor de plisséstof. De stof valt nog open hé. Mss een vijftal cm? De voering nam ik wel wat ruimer want die rekt niet uit. Dat de stof plat zit aan de elastiek is vooral door het hulpstiksel om de plooien eerst op zijn plaats te houden.

   Verwijderen
 11. Tja, inderdaad gecompliceerd zo'n plissé. Ik heb hier een midi-variant hangen in het zwart, ook zonder zoom en met flosjkes :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Och, zo van die vergeten projectjes, daar word je vrolijk van als die dan toch afraken en op de blog komen! Ik vind het idee van de zelfkant wel geniaal!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. leuk bedacht! Ik weet ook niet hoe ze dat precies afwerken.
  mooi project

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Mijn plissé stof rafelt niet, ik zoomde dus ook niks om. Staat je wel mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hallo

  ik heb ook een plisse rok gemaakt en de boord onderaan gewoon met een rolmes op een mat op de juiste lengte gesneden

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hallo, hopelijk lees je dit nog in 2020. Ik snap niet hoe ik de plisséstof - die niet rekt - aan het elastiek krijg. Moet ik rimpelen? De plissé moet natuurlijk mooi strak blijven, maar wel rekken als ik de rok aantrek. Wie kan helpen?

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hi, hoop dat je dit nog leest in 2020. Ik heb een plissé stof die niet rekt en wil deze aan het elastiek in de taille maken. Hoe zorg ik dat de plissé goed op de elastiek komt en dus meerekt als ik de rok aantrek? En tegelijkertijd de plooien strak blijven zitten. Of, moet ik ze er aan rimpelen?

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hi, hoop dat je dit nog leest in 2020. Ik heb een plissé stof die niet rekt en wil deze aan het elastiek in de taille maken. Hoe zorg ik dat de plissé goed op de elastiek komt en dus meerekt als ik de rok aantrek? En tegelijkertijd de plooien strak blijven zitten. Of, moet ik ze er aan rimpelen?

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Hi, hoop dat je dit nog leest in 2020. Ik heb een plissé stof die niet rekt en wil deze aan het elastiek in de taille maken. Hoe zorg ik dat de plissé goed op de elastiek komt en dus meerekt als ik de rok aantrek? En tegelijkertijd de plooien strak blijven zitten. Of, moet ik ze er aan rimpelen?

  BeantwoordenVerwijderen

Ik lees graag jouw reactie!