dinsdag 26 augustus 2014

De iLena

Met enkele collega's trokken we in juli een dagje naar Maastricht. Daar op de markt vond ik een schoon nepleren bruin stofje met wat schakering in. 
'5 euro/meter', stond er.
'Ok, een halve meter dan', zei ik. 
'Gaat niet in de solden, mevrouw.  Soldenstofjes worden alleen per meter verkocht.' 
'Ok dan, voor mij een meter alstublieft', zei ik (beleefd opgevoed).  Hij haalde het stofje van de rol en zag dat er nog 1,97m op zat.  'Dat laatste stukje krijg je er zo bij', zei de verkoper. 
Daar stond ik dan met twee meter stof in plaats van 50 cm.
'Amaai, lachte Eva, daar kan je een hele zetel mee overtrekken'. 
Voor de rest van de dag liep ik daar met een 'halve zetel' in een veel te klein plastic zakske. Het was een foltering want dat zakje sneed behoorlijk in mijn handen.

Dat metertje extra is ondertussen al een tas geworden.  Niet voor mezelf maar voor de dame waarvoor ik de iSleeve maakte.  Ze wou een grote tas.  Eentje dat kan dienen als boekentas/handtas. Groot genoeg voor twee ringmappen, haar persoonlijke spullen zoals haar pc, gsm, sleutels en eventueel haar lunch. 

Ze koos en ze koos goed.  Ze nam uit 'Mijn tas'  de Lena. Alleen wilde ze de tas minder diep.  Ze wist die zetelbekleding te appreciëren en wou dit graag combineren met het stofje van de iSleeve.  Alleen dat laatste gaf wat problemen.  Ik had nog wel wat van die stof over maar niet genoeg om zulke grote tas te voeren.  Ze koos enkele andere stofjes als tweede en derde keuze.  En toen kwam Debora to the rescue.  Tijdens haar stoffenverkoop spotte ik dit stofje en greep het meteen.

Ziet ze er niet klaar uit om een nieuw studiejaar te starten?

Onze kleine dame wou ook al graag starten op school maar zij zal nog tot februari 2015 moeten wachten. Geen klein tasje, zoals je kan zien!Ik maakte een Lena all-in.  Ik nam de versie met ritszakje vooraan en rits bovenaan de tas.  Aan de zijkanten plaatste ik telkens een zakje, waarvan aan één kant opnieuw met rits.
Binnenin maakte ik één binnenzak met elastiek bovenaan.  Die verdeelde ik in twee: een groot opbergvak op maat voor de iSleeve en een kleintje voor de iPhone.  Een musketonhaak om de sleutels aan te hangen kon niet ontbreken.

Het opbergvakje van de iPhone kreeg er een handigheid bij.  De meeste van die opbergvakjes voor een gsm in een tas worden universeel gemaakt.  Ofwel zwemt je toestel erin, ofwel is het te krap.  In een te grote versie is het altijd grabbelen in de diepte naar je toestel en als je pech hebt, druk je je telefoon af.  Daarom stikte ik binnenin het zakje tegen de voering een lint vast, ongeveer in de helft van het zakje.  Ik maakte in het zakdeel bovenaan gecentreerd een knoopsgat (de breedte van het lint).  Ik stak het lint door het knoopsgat en werkte het uiteinde af met een lapje nepleer dat breder is dan het knoopsgat.  Het zal zeker niet de laatste keer zijn dat ik de 'iPullphone' (Ik heb het kind maar een naam gegeven) in een tas zal gebruiken.  Het werkt echt!


De hele tas werd verstevigd met zowel H640 als Decovil light en die stevigheid is echt wel nodig.  Ik zorgde voor een harde onderkant aan de basis van de tas door een dik karton (overtrokken met een stofje) onderaan te leggen. 
 
Al die lagen stof, vlieseline en decovil gaven me wel problemen bij het topstitchen bovenaan de tas.  Mijn bernette kon het niet.  Hij bleef haperen.  Ik probeerde andere voetjes, andere naalden.  Niets hielp.  En je kan niet teveel klungelen met nepleer.  Een gaatje blijft een gaatje.  Ik trok naar Leuven en stapte binnen bij Lanalotta.  Zij heeft daar enkele Brother naaimachines staan.  Ik mocht van haar proberen.  Het machientje sneed er door als boter.  En aan de overkant van de winkel bij Merckx vond ik nog ideaal touw voor het rugzakje van volgende blogpost.  Problem solved! 
Misschien een zwaardere machine kopen?

49 opmerkingen:

 1. Prachtig! Ik ben voor mezelf op zoek naar een nieuwe boekentas, en je doet me twijfelen om deze te maken. Al zal tijdsgebrek - 1 september komt zo dichtbij! - mij wel tegenhouden :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wauw, hele toffe Lena !
  Die staat hier ook op de lijst, maar ik krijg de stof maar niet gekozen....
  Als het zo'n rotweer blijft ga ik er toch eens aan beginnen, dit prachtexemplaar doet me er weer goesting in krijgen !

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Waauw! En wat een leuke stoffen combi :-) (zoals gewoonlijk)
  En wat een geluk heb jij, want oké al bij al het lang meesleuren ben je toch een leuke "stof" rijker aan een mini prijsje.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben blij dat je een fijne bestemming voor je gigantische lap nepleer gevonden hebt. Zo afzien, zeg! Volgende keer neem ik mijn IKEA-karretje mee en dan kunnen al die aankopen daarin vervoerd worden. ;o)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zó mooi!! Helemaal áf en ideaal om het nieuwe schooljaar mee te starten!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Amai, echt knap en inderdaad helemaal all-in!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. wat een prachtige tas! mss dat ik deze ook zal maken als "werkerstas"

  BeantwoordenVerwijderen
 8. wauw knap!! Zo'n tas hou je toch nog liefst zelf zeker ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een mooie en praktische tas!!!! Leuke stof combinatie en dat ipullding moet ik onthouden want lijkt me reuze handig. Het boek 'Mijn tas' ligt hier ook al een tijdje in de kast maar ik heb er nog niets uit gemaakt. Same on me.

  Op mijn blog loopt momenteel een give away. (me-timebyseija.blogspot.com)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Multifuncioneel met veel details, prachtige stoffen en multi mooi!!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Amai, da's geen tas maar een echte kabas! Zo'n groot ding, zal wel zijn dat uw machine dat niet aankon, de mijne zou ook nogal tegenpruttelen. Leuke tas, wel!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een schoontje. En die details, super. Vooral de Ipull oplossing. Die tas staat ook nog op mijn lijstje, maar lijkt me wel wat werk.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Prachtige tas, zeg! En wat een goed idee, zo'n iPullphone!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Héél mooie tas !!! Echt geslaagd !!!
  Ik wil je graag een tip meegeven: wanneer het karton voor de bodem zou gaan plooien, vervang het dan door een stuk plastiek, kan je bv nemen van een oude placemat, past daarvoor heel goed én dit is ook nog eens recyclage.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je voor de tip! Al zit er al een placemat bij hoor. Alleen vond ik dat zelfs nog niet stevig genoeg en heb ik er nog een echt stevig karton bij gestoken. Die dozen van de nieuwe tv's tegenwoordig zijn super voor zoiets!

   Verwijderen
 15. Prachtig! Helemaal mijn smak! Ik hou van grote tassen😊

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Amai, die is prachtig! Wat zou ik vrijdag graag aan het nieuwe schooljaar beginnen met zo'n tas! Wie weet vind ik nu de moed om ook eens aan zo'n Lena te beginnen... De lat ligt alleszins hoog!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Oh, zo'n mooie boekentas wil ik ook wel om te starten! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Prachtig!!! De stof, het model, de details!! Wauw!
  Ik heb ook een brother 100 innov'is, ben er héél content van! (heb ze vorig jaar in september gekocht en kreeg wat promo omwille van stoffenspektakel in antwerpen geloof ik, 't is maar een tip ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wauw! Zo mooi! Het is echt af!
  En elk detail is er gedacht!
  Chique!
  Zus 1

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Oh waw supermooi! Ik denk dat ik ook nog eens een tas voor mezelf ineen ga steken.... kan je nooit genoeg hebben, nietwaar?

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Wauw ! Indrukwekkend ! Zo'n perfect afgewerkte tas met zoveel extra opties in zo'n mooie stoffencombinatie !

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Wauw, impressed! En zo'n leuk verhaal, dat van op de markt :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 23. SUPERDELUXE TAS!!!! zo mooi gemaakt! proficiat!

  BeantwoordenVerwijderen
 24. amaai! wat een knappe tas! en zoveel handigheidjes er in. JE BENT EEN KRAK!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Die tas is echt prachtig. Die extra stof was dus een dubbel gevoel, blij met de extra, maar zwaar in die minizakjes. ;-)
  Ik heb de laatste keer in Maastricht een shopper gekocht met iets stevigere handvaten zodat die stomme zakjes niet meer in mijn handen zouden snijden. Oeps!
  Goed gevonden om bij Lanalotta binnen te springen, ik zou er niet op komen!

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Supertas!! Zo zou ik er ook wel één willen!! Misschien een volgend projectje...
  Bedankt voor de inspiratie ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Wauw, die is echt supermooi ! Je hebt mij overtuigd, ik ga het boek vandaag nog bestellen.

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Dit is nu eens een versie die ik zelf ook wel wil hebben!Zal ze zelf moeten maken zeker?Tof gecombineerd.

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Wat een knappe tas maakte je... Had ik maar wat meer 'naai'genen van mijn ma geërfd! Dan kon ik dat ook meer doen, dat naaien!
  KNAP WERK,
  Groetjes SOfie

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Ik ben helemaal verliefd op deze tas.
  Wilde graag weten welk leer (dikte) je gebruikte en of je dat nog moest verstevigen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het was een suedine leer. Redelijk dik. Geen versteviging voor het leer, wel de voering. Merci voor het compliment 😀

   Verwijderen
 31. Als beginneling zou ik en tutorial kunnen gebruiken om deze extra all-in-one-tas te kunnen ineen stikken. Al aan gedacht?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De handleiding voor de tas vind je in het boek ‘Mijn tas’. Een tutorial voor het gsm vakje heb ik inderdaad nog niet gemaakt. Nood aan?

   Verwijderen

Ik lees graag jouw reactie!